Samarbete för förbättrad hälsa

Hälsoaspekten är ett otroligt viktigt men komplext område. 
Vi på SimSuFoodS samarbetar med såväl akademin som specialister inom näringslivet för att bygga kunskap inom området och ta fram nya applikationer. 
Som exempel har vi recept på hur man kan göra surdegsjästa strimlor med ökad biotillgänglighet (till en sallad eller liknande) och vi har ett antal utvecklingsprojekt med olika typer av enzymaktivitet för att förbättra biotillgängligheten.

Fritt från tillsatser

SimSuFoodS produkter är helt fria från tillsatser såsom konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och smakförstärkare.

De maträtter som tillagas med våra produkter sker vid lägre temperaturer och tryck jämfört med köttliknande textruderade produkter, vilket minskar risken för oönskade sidoreaktioner som kan orsaka ämnen som är skadliga för kroppen.

Förbättrad hälsa

Stor konsumtion av rött kött och charkuteriprodukter kan öka risken för cancer. Jämfört med vegetarisk kost innehåller animalisk kost högre andel mättade fetter vilka är en riskfaktor för hjärt– och kärlsjukdomar.

Att öka mängden vegetabiliska proteiner i kosten skapar därför utrymme för ett flertal positiva hälsoeffekter.

Vid en ökad andel vegetabilisk kost är det otroligt viktigt att inte tappa bort näringsperspektivet. Nedan ses några delar som är viktiga att känna till och ha i åtanke

  • AMINOSYROR
  • Mineraler
  • PROTEINKVALITET
  • Järn

Proteiner består av aminosyror och vissa aminosyror, sk essentiella aminosyror kan kroppen inte skapa själv utan måste intas via kosten.

Vegetabiliska råvaror innehåller var för sig oftast inte de essentiella aminosyrorna i tillräckligt stor mängd, men tillsammans kompletterar de varandra. SimSuFoodS produkter innehåller proteiner från såväl spannmål som baljväxter vilket då ger upphov till denna kompletterande verkan.

Vår kropp är helt beroende av mineraler såsom järn, zink, fosfor, kalcium mfl för att kunna fungera.

Biotillgängligheten, dvs möjligheten för kroppen att ta upp ett mineral från ett konsumerat livsmedel, skiljer mellan olika livsmedel. Upptaget påverkas även av andra delar av vår kost. Som exempel försämrar koffein vårt upptag av järn.

Biotillgängligheten hos mineraler i vegetabiliska råvaror kan ökas genom olika förbehandlingar som blötläggning , groddning, fermentering och syrning.

Begreppet “fullvärdigt protein” innebär inte bara att alla essentiella aminosyror finns med. Nästan alltid förekommer samtliga aminosyror, men någon eller några av de essentiella aminosyrorna finns i för liten mängd för att proteinet ska tas upp optimalt. 

Ibland nämns Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score (PCDAAS) eller Digestible Indispensable Amino Acid Score (DIAAS) i samband med fullvärdigt protein (FAO/WHO 1990; FAO 2013). Både PCDAAS och DIAAS är mått på proteinkvalitet där man förutom innehållet av aminosyror tagit hänsyn till hur väl de digereras, dvs omsätts i kroppen. 

De flesta animaliska livsmedel har hög proteinkvalitet. Två livsmedel med låg proteinkvalitet kan kombineras och tillsammans ge en högre proteinkvalitet. Att komplettera en vegetarisk måltid bestående av ris och grönsaker med en mycket liten mängd fisk, ägg, eller kött, höjer måltidens proteinkvalitet

Globalt är järnbrist den vanligaste mineralbristen, något som också uppmärksammats som ett ökande problem hos unga kvinnor i Sverige.

Det finns två olika typer av järn, hemjärn och icke-hemjärn där biotillgängligheten hos icke-hemjärn är lägre än för hemjärn. Vegetabiliska livsmedel innehåller uteslutande icke-hemjärn och biotillgängligheten påverkas också i större grad av andra ämnen.

Samtidig konsumtion av C-vitamin, fisk och kött kan exempelvis förbättra upptaget av icke-hemjärn medan ämnen som polyfenoler (finns i till exempel te, vissa örttéer, kaffe, vin) och fytinsyra (finns i fiberrika livsmedel som spannmål, baljväxter och nötter) kan minska upptaget.