Sjöviksvägen 28, 61830 Kolmården, Sweden
+46761047053
info@simsufoods.com

Instruktion och recept torr Simsubas, konsument

Recept och instruktion

Beredningen görs lämpligen i hushållsassistent med krok eller rulle, men går även att göra för hand. Passar ypperligt att också göra grönsaksbiffar med just de grönsaker man gillar (morot, grönkål, vitkål etc). Samma mängd grönsaker som mängd torr Simsubas brukar vara en bra tumregel för en bra konsistens.

Blandningsinstruktion
Vegetarisk kebab

Vi garanterar att du blir överaskad över båda smak och textur. Mixtra gärna med kryddningen för att sätta din egen personliga prägel

Trattkantarellbiff

Njut av skogens goda svampar. Går givetvis att göra på annan svamp som ex skogschampinjon

Vegetarisk pannbiff

Traditionell pannbiff i vegetarisk tappning

Currybullar

Vilken är din favoritcurry? Curry betyder ju i själva verket kryddblandning och varför krångla till det. Testa just din favorit i detta härliga recept.

Klimatköttbullar

Få det bästa av båda världar. En köttbulle med mindre klimatpåverkan, till lägre pris och som dessutom är otroligt saftig och god. 

Vegetarisk kebab

Vi garanterar att du blir överaskad över båda smak och textur. Mixtra gärna med kryddningen för att sätta din egen personliga prägel. Se filmen till höger för mer information kring tillagningen.

Trattkantarellbiff

Njut av skogens goda svampar. Går givetvis att göra på annan svamp som ex skogschampinjon. Hacka svampen (färsk eller uppblött torkad) i små bitar. Bryn löken i oljan och häll sedan i svampen i pannan och låt fräsa med några minuter under omrörning. Se film till höger för motsvarande tillagning (samma princip). 

Vegetarisk pannbiff

Traditionell pannbiff i vegetarisk tappning. Bryn löken i oljan. Se film till höger för motsvarande tillagning (samma princip).

Currybullar

Vilken är din favoritcurry? Curry betyder ju i själva verket kryddblandning och varför krångla till det. Testa just din favorit i detta härliga recept. Receptet utgår från torkad gul curry. Gör gärna bollarna ganska små och stek i het panna, rikligt med olja innan de tillagas i ugn. Se film till höger för motsvarande tillagning (samma princip)

Klimatköttbullar

Få det bästa av båda världar. En köttbulle med mindre klimatpåverkan, till lägre pris och som dessutom är otroligt saftig och god. Lös upp potatismjölet i matlagningsgrädden. Gör gärna bollarna ganska små och stek i het panna, rikligt med olja innan de tillagas i ugn.
Se filmen till höger för tillagning. 

Blandningsinstruktion

1. Beredningen görs lämpligen i hushållsassistent med krok eller rulle, men går även att göra för hand
2. Tillsätt påsens innehåll eller väg upp om du skalar ner receptet. Undvik hög fallhöjd på pulvret för att minska mängden damm.
3. Tillsätt kryddor och salt enligt receptet. Ska du göra kebab, tillsätt saltet med oljan i efterföljande steg.
4. Väg upp mängden olja. Stek eventuella övriga ingredienser (grönsaker, lök etc) i oljan.
5. Tillsätt mängd vatten i degkärlet som ska användas.
6. Sätt i degkärlet i blandaren och kör på medium fart tills blandningen är homogen. Öka då omrörning till max och knåda tills degen blivit tjockare och en trådliknande textur börjar formas (ca 1 min – kör inte för länge då degen kan bli för hård och övriga ingredienser blir svårare att arbeta in). Stäng därefter av blandaren.
7. Tillsätt omedelbart olja samt övriga ingredienser för den specifika produkten (lök, grönsaker, köttfärs, matlagninsgrädde etc) och starta blandaren på låg hastighet. Kör i ca 1 minut eller tills oljan och övriga ingredienser är homogent fördelade i degen.
8. Öka omrörningen och knåda på hög hastighet tills ett trådliknande nätverk åter bildas (ca 2-3 minuter). Om du ska göra kebab, gör gärna ett ”dragtest” då produkten ska vara lite seg och man kan se trådar som går sönder när man drar isär en liten degklump. Om texturen inte är tillräckligt bra, knåda ytterligare några minuter. Se instruktionsfilmer för tillagning
9. Om du ska göra kebab tryck ut den färdiga degen i en ugnsform så degen blir ca 5 cm hög. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
10. Ska du göra biffar eller bullar, gör gärna dessa ganska små. Stek hastigt i panna på hög värme med riklig mängd olja för att få en fin stekyta.
10. Tillaga sedan i en varmluftsugn på 125 grader till en innertemperatur på 88 grader. Sätt gärna in lite kokande vatten i botten av ugnen för att inte torka ut produkten. 50/50 köttbullar körs till 85 grader.
11. Om du gör en kebab, låt svalna i kyl under natten. Skär sedan tunna skivor och stek i rikligt med olja på medelhög värme
12. Texturen på samtliga produkter blir bäst om de får vila minst 2 minuter innan servering

Textur:
Kött består av muskelfibrer som till allra största del består av proteiner. Det är framförallt dessa som ger köttet sin struktur. Texturen på Simsufoods produkter skapas av att proteiner i produkten skapar bindningar med varandra vilket ses av att man får en allt segare och trådigare produkt.

Texturen på den färdiga produkten påverkas av en rad olika faktorer:
Knådning: När man knådar så påskyndas bildandet av fler bindningar mellan proteiner. Ju längre och intensiv knådning desto hårdare textur.
Tid: Förbättrad textur fås också genom att låta degen vila efter färdig blandning. Detta för att ge ytterligare tid till fler bindningar mellan proteinerna.
Olja: Ökad mängd olja ger en mjukare och lösare struktur. Om degen uppfattas för lös kan mängden olja minskas till nästa blandning.
Mängd vatten: Om mängden vatten är för hög vid knådning försvåras bildandet av proteinbindningarna och texturen blir försämrad. Om mängd vatten är för låg blir degen för hård och det är svårt att få in övriga ingredienser.
Salt: Ökad mängd salt ger en mjukare och lösare struktur. Tänk på att många blöta råvaror innehåller salt (ex soja)