Sjöviksvägen 28, 61830 Kolmården, Sweden
+46761047053
info@simsufoods.com

Korallbiff

Blanda bara med vatten, olja och kryddor

Det här receptet är verkligen så enkelt. Det enda du behöver tänka på är att ha lite framförhållning innan du ska servera biffarna.

Biffarna kan antingen göra naturella med färdig kryddpåse, alternativt med några av våra receptförslag nedan

Grundrecept – Korallbiffar naturell

1. Börja med förberedelser minst 4 timmar innan de färdiga biffarna ska ätas
2. Blanda påsens innehåll med färdig kryddpåse i en bunke.
Vill du blanda till dessa kryddor själv innehåller kryddpåsen 1 msk salt, 1,5 msk lökpulver, 1,5 msk vitlökspulver, 2 krm svartpeppar, 1 tsk rökt paprikapulver och tomatpulver motsvarande 2 tsk tomatpuré
3.Tillsätt sedan 6 dl vatten och blanda till en jämn smet. Vill du inte använda hela påsen på en gång, väg upp så mycket pulver som du vill bereda på och tillsätt 1,2 ggr så mycket vatten som pulver, samt korrigera mängden kryddor.
4. Nu ska biffsmeten mogna under 3 – 12 timmar i rumstemperatur. Vilken tid du väljer beror på hur det passar i din planering. Längre tid gör att linserna och bönerna blir mjukare.
5. Forma sedan biffar och tillaga i varmluftsugn på 120 grader till 90 grader i innertemp. Ställ gärna in lite kokande vatten i botten av ugnen för att inte torka ur biffarna. Stek eller grilla gärna biffarna efter detta för ett få en fin och knaprig yta.
6. Som alternativ kan biffarna istället stekas i olja under lock på medelhög värme i minst 15 minuter. Skär lite i biffen och kontrollera så den inte är degig. Stek isåfall lite längre tid.

Vilken är din receptfavorit?

Kolmårdsbiffarna är jättegoda naturella enligt ovan recept, men kan också kryddas efter egen smak eller med någon av våra receptförslag här

Senap och örter

1 hackad gul lök (fräs i 3 msk rapsolja)
En klyfta pressad vitlök (eller 2 tsk vitlökspulver)
1 msk salt
1,5 msk senapsfrö
1,5 tsk timjan
1,5 tsk oregano
1 tsk mejram
0,5 tsk salvia

Taco

3 msk rapsolja
1 msk salt
2 msk lökpulver
1,5 msk vitlöksulver
1,5 msk paprikapulver
1,5 msk spiskummin
1,5 msk koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 krm svartpeppar

Chipotle

100 g Chipotlepasta (styrka efter smak)
2 tsk salt
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk Anchochilipulver (eller vanligt chilipulver)

Soltorkad tomat och oliver

100 g hackade soltorkade tomater i olja
150 g hackade eller skivade oliver
1 msk salt
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver

Nyttigt och så gott!

Inte nog med att korallbiffarna är väldigt goda, de gör också väldigt gott för din hälsa.

Fullkorn:
I korallbiffarna finns massor med fullkorn från linser, bönor och solros. Dessa ger upphov till fibrer, mineraler och vitaminer. En ökad konsumtion av fullkorn ger upphov till en förbättrad mag- och tarmhälsa.
Studier visar att personer som äter mycket fullkorn har lägre risk att få typ 2 diabetes, samt hjärt- och kärlsjukdom. 
Fullkorn innehåller också så kallade växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur sänker halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.
Källa: Livsmedelsverket

Järnupptag:
Att kunna tillgodose kroppen med tillräckligt mycket järn i en vegetabilisk kost är mycket svårare jämfört med en animalisk kost av flera olika anledningar. Dels är järninnehållet i animaliska produkter generellt högre, men vegetabiliska produkter kan också innehålla komponenter som hämmar upptaget av järn.
Vid tillagning av korallbiffar så får den färdiga smeten “mogna” under ett antal timmar. Under denna tid absorberar fullkornsprodukterna vätska, vilket kan liknas med början till en groddningsprocess. I denna process påverkas enzymhämmare, men också fytinsyra vilka annars hämmar järnupptaget. 

Vitaminer: Förutom de vitaminer och mineraler som finns i fullkorn beskrivet ovan så innehåller korallbiffarna också vetegroddar och näringjäst vilket är bra källor till både flera olika B-vitamin, men också E-vitamin.